Ketonen-suppletie van hoop

Onze cellen hebben brandstof nodig om hun werk te doen. Deze brandstof (energie productie) kan je lichaam halen uit koolhydraten (glucose) of uit vetten en in mindere mate uit eiwitten.

Moleculen van hoop

Ketonen vormen de ideale brandstof voor al je cellen in je lijf. Ze produceren 30% meer energie dan de glucose die je uit koolhydraten haalt. Ketonen worden ook wel  'moleculen van hoop' genoemd. Waarom? Omdat door de grotere energieproductie elke cel meer werk kan verrichten. Klachten kunnen reduceren, je ervaart meer energie, helderheid en focus.

Ketonen kan je via een dieet zelf produceren.  Dit worden endogene ketonen genoemd. Groot voordeel is dat je lichaam zelf ketonen aanmaakt. Groot nadeel is dat je een streng dieet moet volgen waarbij elke hap koolhydraten te veel de ketonenproductie kan verstoren. En te veel heb je al gauw als je bedenkt dat de meeste mensen niet meer dan 20 tot 25 gram koolhydraten per dag mogen eten om in ketose te blijven. Dat betekent naast veel gezonde vetten en voldoende eiwitten geen fruit, geen koolhydraatrijk groenten als biet en wortel, nooit een koekje bij de koffie, geen alcohol en op feestjes en verjaardagen alles altijd afslaan. Doe je dat niet, dan ga je 'uit ketose' en begint het proces van 'in ketose gaan' weer op nieuw.  Voor veel mensen is dat lastig vol te houden op de langere termijn. 

Drinkketonen als alternatief
Al sinds 2016 zijn er drinkketonen op de markt. Natuurlijke, lichaamsidientieke ketonen in de vorm van een limonadeachtige drank. Daarmee voeg je ketonen toe aan je lichaam. Dit worden exogene ketonen genoemd.  Binnen een uur na inname bevinden de ketonen zich in je bloed en kunnen ze hun geweldige werk gaan doen tot op celniveau. Zonder dat je een streng ketogeen dieet moet volgen. Ook als je dat wel doet zijn exogene ketonen een toevoeging. Niet iedereen produceert genoeg ketonen om alle cellen in het lijf van de goede brandstof te voorzien. Het drinken van exogene ketonen kan daar dan aanvulling op geven. En..... het is wel relaxt dat je iets minder strak je aan de ketogene leefstijl moet houden. Af en toe wat fruit of eens iets lekkers kan dan, omdat je wel de ketonen in je bloed blijft behouden.

Doordat de exogene ketonen je hongergevoel wegnemen is het volgen van een caloriebepekrt dieet en/of een koolhydraat arm dieet ook veel makkelijker. Als zodanig ondersteunen exogene ketonen een proces van afvallen.

De drinkketonen waren voorheen alleen in het buitenland (Amerika en Australie) verkrijgbaar, maar zijn inmiddels ook goedgekeurd voor Europa.  Nu kunnen wij allemaal ons voordeel doen met dit product. 

Wat kunnen exogene ketonen voor je doen?

Ketonen kunnen tal van voordelen hebben voor je lichaam en geest. Hieronder een lang niet complete opsomming van wat mensen aan mij terug rapporteren als ze gedurende een bepaalde tijd drinkketonen gebruiken. Met nadruk wil ik dit niet als claim neerzetten. Dat mag namelijk niet van onze 'waakhond'. Het zijn dus subjectieve ervaringen van  mijn klanten en van die van mijn collega's. Het zijn er wel heel veel en worden ook wereldwijd (Amerika, EU, UK, Canada, Mexico,Australie) ondersteund. Nu is het niet zo dat er geen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de werking van ketonen. In tegendeel! De onderzoeksgroepen buitelen over elkaar heen om onderzoek te doen naar en te presenteren over de werking van ketonen. Onderzochten ze voorheen alleen maar de endogene ketonen, geproduceerd door de lever bij een ketogeen dieet, de laatste jaren betrekken ze ook de exogene ketonen in hun onderzoek. In mijn werk als 'onderzoekscoach' baseer ik me dan ook zeker niet alleen op de subjectieve ervaringen van mij zelf en mijn klanten. Ik betrek nadrukkelijk de wetenschappelijke onderzoeken, gepresenteerd in conferenties, in mijn werk. Verderop vind je een lijst van de meest vooraanstaande wetenschappers die onderzoek doen en publiceren over exogene ketonen en MCT-olie (olie afkomstig uit kokos, die ketonen bevat).

Wat zijn de bevindingen van mij en de vele klanten van over de gehele wereld met betrekking tot het gebruik van exogene ketonen?

Binnen 59 minuten in ketose.
Dat is super snel. Je kunt het testen in je bloed met behulp van een ketonen bloedmeter. Plasstrips hebben weinig zin, die gaan over het uitplassen van ketonen en dat doe je niet als je de juiste, bio-identieke exogene ketonen gebruikt.

Een eindeloze stabiele energie. Door ketonen in de ochtend te drinken, oude nuchtere maag worden ze optimaal opgenomen in je bloed. Als snel ervaar je een toename van energie en gedurende de dag blijft dat op een heel stabiel niveau aanwezig. Je kent er dus op vertrouwen dat je genoeg energie hebt om die dingen te doen van van belang zijn. De inname van de beruchte en zeer ongezonde energydrinks behoren tot het verleden. 

Optimale hersenfunctie
Het ketogene dieet werd eerst bekend als behandeling tegen epilepsie-aanvallen voor kinderen. Toen kwamen de neuro-protectieve voordelen van ketonen aan het licht. De laatste jaren is er bijzonder veel wetenschappelijk belangstelling voor de neuro-protectieve aspecten van ketonen. Die aspecten zouden een rol kunnen spelen bij ADHD, Alzheimer, dementie, Parkinson en MS. De ketonen BHB (bèta-hydroxyboterzuur) zijn een meer efficiënte energiebron voor de hersenen dan glucose. Ketonen passeren de de bloedhersenbarrière direct ( glucose heeft insuline nodig om opgenomen te worden in de cel). Dit is waarom je mensen hoort praten over de scherpe mentale helderheid als ze in ketose zijn.

Veel gebruikers ervaren een verbeterde slaapkwaliteit
Overdag creëren de ketonen meer energie en als je gaat slapen zorgen ze voor een verbeterde kwaliteit van je slaap. Zodat je zelfs met minder uren slaap uitgerust wakker wordt.

Stabiele bloedsuikerspiegel
Ketonen dragen bij tot een gevoel van snelle verzadiging en minder trek in zoet. Wanneer de ketonen in je bloed talrijk zijn , kan je afstappen van het idee dat je 6 keer per dag moet eten. Door het verhoogde verzadigingsgevoel , eet je alleen nog als je honger hebt. Dat werkt normaliserend op de bloedsuikerspiegel.  

Ondersteuning bij vetverbranding en afvallen
Drinkketonen zijn geen maaltijd vervangers. Ze verhogen de hoeveelheid ketonen in je bloed. Doordat je bloedsuikerspiegel stabiliseert en je voldoende effectieve energie hebt tot op celniveau,  ervaar je geen of vrijwel geen honger meer. Dat helpt je enorm als je een afvaldoel hebt. Het blijft natuurlijk zo dat, als je wilt afvallen, je naast de exogene ketonen ook een caloriebeperkt dieet moet volgen. Dat wordt alleen wel een stuk makkelijker, doordat de ketonen je hongergevoel minimaliseren.

Verbetering van je uithoudingsvermogen en sportprestaties
Ketonen  ondersteunen de functie van de mitochondrieën (onze energiefabriekjes) waardoor meer energieproductie kan plaatsvinden. Het lijkt ook zo te zijn dat ze ook onze bloedvaten verwijden wat kan leiden tot een verbeterde zuurstofopname. Ketonen worden de laatste tijd veelvuldig gebruikten de (top)sport.

Snellere spieropbouw en weinig spierverlies
Je spieren lijken van ketonen als brandstof te houden. Zelfs als je een calorie-arm dieet volgt zullen je spieren voldoende brandstof hebben en zal je spiermassa niet afnemen. Zelfs als je niet sport. Ketonen worden ook geassocieerd met een verhoging van de vertakte keten aminozuren (BCAA), die een rol spelen in onze spiergroei.